Pecan-Almond Tartes w/ Coconut-Thyme Icecream. A heavenly Summer-Dessert!

The more you eat, the more you want!;)

Recipe in English AND German!

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Pecan-Almond Tartes w/ Coconut-Thyme Icecream
Makes approx. 16-18 small muffin tins

They make your heart melt!

It doesn't matter how your diet is and what eating habits you have, these delicious, sweet, ice-cold but oh-so-creamy tartes quickly become a favorite for everyone after tasting them! I love having a batch in the freezer ready to offer to my visitors. You only need to thaw them for a few minutes until they reach the consistency that will melt in your mouth and make you think that you're eating cake and ice-cream at the same time. Can it get any better?! Pay attention though, they're very addictive!
One piece quickly becomes two or three. But you know what? I don't and you shouldn't care, these tartes are too good to only have one and absolutely worth every bite!;)

50 g pecans

150 g almonds

20 g shredded coconut

20 g coconut oil

1 tbsp coconut blossom sugar

1 tbsp almond butter

1/2 vanilla bean, seeds

1 dash of himalayan salt

1 banana

1 tbsp coconut nectar OR pure maple syrup

150 g greek yogurt (for vegan option use soy yogurt)

2 tbsp almond butter

30 g coconut oil

1/2 vanilla bean, seeds

some zest & juice of a lime

1 small branch of thyme, leaves

fresh blueberries & blackberries

  1. Preheat the oven to 180 C and roast pecans and almonds for about 10 minutes, take out of the oven, let cool a bit.
  2. Melt the coconut oil in a small pan, add coconut blossom sugar, almond butter, vanilla seeds and stir well. Add into a bowl.
  3. Crush the nuts very finely in a food processor and add to the coconut-oil mixture together with the shredded coconut. Stir until well combined. If you take some of the mixture into your hands, it should hold together.
  4. Add into 16-18 equally sized bowls (Ø 2.5-3 cm) and add into small muffin tins. Press into the mold right up to the edge. Bake for 8-10 minutes in the preheated oven until golden brown, take out and let cool completely. (do not bake any longer!)
  1. For the filling, add the banana up to and including the thyme leaves (about 15-20 small leaves) into a blender and blend until smooth & creamy.
  2. Equally fill the mixture into the bakes pecan-almond tartes and add into the freezer for 1 hour.
  3. Take out of the freezer, add berries into the slightly firmed icecream & freezen for another hour.

Keep the tartes in the freezer and take out as many as you would like to eat 5-10 minutes before. Like that they have the perfect consistency and the "cookie-icecream"-like tartes almost seem to melt in your mouth! Yumm!:)


For all of you who want to add some chocolaty sweetness, make this 3-ingredients chocolate sauce to drizzle on top of the tartes.

1 tbsp coconut oil

1 tbsp raw cacao powder

1 tbsp coconut blossom nectar OR pure maple syrup

  1. Melt the coconut oil in a small saucepan, take off the heat, add the raw cacao powder and coconut blossom nectar OR pure maple syrup and stir to a smooth consistency. Drizzle on top of the frozen tartes and put them back into the freezer. The chocolate will get firm immediately because of the temperature difference.
  2. Enjooooy!:)


Pekan-Mandel Tartes mit Kokos-Thymian Eis
16-18 kleine Muffinförmchen

Zum Dahinschmelzen gut!

Ganz egal, wie man sich ernährt, diese köstlichen, süßen, gefrorenen, knusprigen aber auch cremigen Tartes kommen überall an. Sie schmecken unglaublich gut! Sie sind Kuchen und Eis zugleich und vergehen einem fast auf der Zunge. Man nimmt gerne einen zweiten, einen dritten.. Ganz egal wie viele man isst, jeder Bissen ist es wert!;)

50 g Pekannüsse

150 g Mandeln

20 g Kokosraspel

20 g Kokosöl

1 EL Kokosblütenzucker

1 EL Mandelmus

1/2 Vanillestange, ausgekratzte Samen

1 Prise Himalaya Salz

1 Banane

1 EL Kokosnektar oder Ahornsirup

150 g griechischer Jogurt

2 EL Mandelmus

30 g Kokosöl

1/2 Vanillestange, ausgekratzte Samen

etwas Schale & Saft einer Limette

1 Zweiglein Thymian, Blättchen

Blaubeeren, Brombeeren

  1. Ofen auf 180 C vorheizen, Pekannüsse und Mandeln für ca. 10 Minuten rösten.
  2. Das Kokosöl in einer Pfanne schmelzen, Kokosblütenzucker, Mandelmus, und Vanillesamen dazugeben, gut verrühren, in eine Schüssel geben.
  3. Die gerösteten Nüsse in einem Cutter sehr fein hacken und zusammen mit den Kokosraspeln zu der Koksöl-Mischung geben und zu einer einheitlichen Masse mischen; die Masse sollte zusammenhalten, wenn man sie in den Händen zusammendrückt.
  4. In 16-18 gleich grosse Kugeln formen (Ø 2.5-3 cm) und in kleine Muffinförmchen geben, eine Mulde bilden und am Rande hochdrücken. Für 8-10 Minuten im vorgeheizten Backofen goldbraun backen.
  1. Für die Füllung, die Banane bis und mit wenigen Thymian Blättchen (ca. 20 kleine Blättchen), in einem Mixer  fein pürieren.
  2. Die Pekan-Mandel Tartes aus dem Ofen nehmen, etwas auskühlen lassen und in die gebackenen Förmchen mit der Eis-Masse füllen.
  3. Für eine Stunde gefrieren, herausnehmen, Beeren nach Wahl in die leicht fest gewordene Masse drücken und für eine weitere Stunde gefrieren.

Die Küchlein im Gefrierfach aufbewahren und jeweils 5-10 Minuten vor dem Essen rausnehmen, dann haben sie die perfekte Konsistenz und sie zergehen im Mund. Eis und Guetzli in einem!


Wer es gerne noch etwas süsser mag, die Tartes mit einer sündenfreien Kokos-Schokosauce beträufeln.

1 EL Kokosöl

1 EL Kakaopulver

1 EL Kokosnektar oder Ahornsirup

  1. Das Kokosöl in einem kleinen Pfännchen schmelzen, von der Platte nehmen, Kakaopulver & Süssmittel dazugeben und glatt rühren. Über die Tartes träufeln.
  2. Und jetzt 1x Geniessen!

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Source: EatBetterNotLess.com